Paluu menneisyyteen

Palloliitto valitsi viime viikonloppuna uudeksi puheenjohtajakseen Pertti Alajan. Liittokokouksen sunnuntaina tekemä ratkaisu on tietyllä tapaa paluu menneisyyteen, sillä Alaja toimi liiton tehtävissä pääsihteerinä jo pari vuosikymmentä sitten. Jalkapalloväki sai joka tapauksessa haluamansa. Nyt liittoa johtaa aito futisihminen.

Alajaa rusikoitiin julkisuudessa takavuosien kähmintäkuvioilla, mutta uusi puheenjohtaja sai tästä huolimatta enemmistön taakseen jo ensimmäisellä kierroksella. Tämänkertaisessa prosessissa merkittävää oli se, että Alaja valittiin tehtävään avoimen keskustelun päätteeksi. Edellisen valintakierroksen kaltaista isojen poikien kabinettipeliä ei siis kaikeksi onneksi nähty.

Edellinen puheenjohtaja Sauli Niinistö jätti liiton sekavaan tilaan. Niinistön kaudella tahtipuikkoa Urheilukadulla heiluttelivat lähinnä toimiston herrat Kimmo J. Lipponen ja Petri Jakonen, joiden johdolla runtattiin läpi muun muassa epäonnistuneeksi vedoksi osoittautunut sarjajärjestelmän muutos ja tuhottiin Suomen Cup, joka ei ole enää kotimaisen futisperheen yhteinen kilpailu.

Pertti Alaja on jalkapallojohtajana veistetty täysin erilaisesta puusta kuin lajin ja liiton kiemuroista täysin kujalla ollut Niinistö. Alajan johtamassa Palloliitossa eivät alemman tason toimijat hypi pöydillä. Jatkossa ohjakset ovat tiukasti uuden puheenjohtajan hyppysissä ja moni toivookin toimistoväen puuhastelun olevan pian historiaa.

Alaja nosti heti valintansa jälkeen ykkösteemakseen Suomen aseman parantamisen kansainvälisillä pelikentillä. Uusi puheenjohtaja haluaa ajaa Suomen edustajan FIFA:n tai UEFA:n hallitukseen.

Palloliitossa keskeisin työsarka liittyy kuitenkin aivan toisenlaisiin asioihin. Suomifutiksessa pitäisi laittaa paukut ensisijaisesti oman takapihan kunnostamiseen. On syytä toivoa, että myös Alaja ymmärtää tämän kuvion.

A-maajoukkueen ja arvokisakarsintojen yhteyteen on syntynyt myytti siitä, että kaikki muuttuu automaattisesti paremmaksi kisapaikan saavuttamisen jälkeen. Tämä harhakuva on purettava. Parempi tulevaisuus on mahdollinen ainoastaan timantinkovan, ruohonjuuritasolla tehtävän työn kautta. Vain rakennelman perustaa vahvistamalla voidaan saavuttaa tuloksia myös huipulla.

Tällä hetkellä Suomen harrastetuin laji ei ole kilpatasolla maanlaajuinen pallopeli. Näkyvyys on heikentynyt sarjajärjestelmäuudistuksen myötä ja Veikkausliigassa on menty taaksepäin jokaisella sektorilla. Ykkönen on puolestaan jätetty seuroineen lähes täysin oman onnensa nojaan.

Jalkapallon tulee ensisijaisesti vahvistaa asemaansa kotimaan kentillä ja katsomoissa. Kansainväliseen kabinettipeliin osallistumisen sijasta paukut on suunnattava pyramidin alatasolle. Tarvitaan panostuksia seuroihin ja juniorivalmennukseen.

Palloliiton toiminta on ollut viime vuosina hapuilevaa ja saunaseuran kuvioista on väännetty jos jonkinmoista vitsiä. Alajalla on takataskussaan työkalut toiminnan jämäköittämiseksi. Ylen aamutelevision keskiviikkoisessa haastattelussa Alaja nosti jo esiin seurojen toiminnan ja pelaajakehityksen edistämisen junnuvalmennukseen panostamalla.

Pysyttelemällä tällä väylällä on mahdollista saada tuloksia aikaan pitkällä aikajänteellä. Aika näyttää mihin satamaan Alajan paatti heittää lopulta ankkurinsa.

Vakion ykköskupongilla palataan maajoukkuetauolta Englannin liigataistojen pariin. Valioliigan varmimmat voittajat löytyvät kohteista 3 ja 5.

Kolmoskohteen Swansea on jatkanut Michael Laudrupin johdolla siitä, mihin se viime kauden päätteksi jäi. Rohkea, pallonhallintaan luottava pelityyli on tuonut myös tulosta, vaikka viime viikkoina kone onkin hieman yskinyt. Luotetaan Walesin poikiin lauantain ottelussa, varma 1.

Kohteen 5 ManU on tuskaillut kehnosti toimineen puolustuspelinsä kanssa. Old Traffordille saapuva Stoke on hyvä mittari punaisille tässä vaiheessa, sillä joukkue ei ole hävinnyt toistaiseksi kuin kerran. United nostaa tasoaan tähän otteluun ja kohteeseen voidaan asentaa varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 20.10. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1(X), 1, 1, 1, 1(2), 2, 2(X), 1(X), 1, 1, X(1), 1.

Viikon väite: Perinteinen Vakion SM-kisa käynnistyy lauantaina ja Kansan Uutisten analyytikkojoukkue takoo myös tässä skabassa tulosta tuttuun tapaan. Liity mukaan kimppaan Veikkauksen sivuilla ja testaa taitosi kovassa seurassa! Kimpan nimi on Kansan_Uutiset ja salasana afSVUk7E.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: