Armada ajautumassa kohti kivikkoa

Jalkapallo on peli, jossa yllättävät ja nopeat tapahtumasarjat voivat usein muuttaa käsikirjoituksen täydellisesti. Näin kävi sunnuntaina Helsingissä. HJK ja FC Inter kohtasivat Töölössä kärkikamppailussa, joka muutti Veikkausliigan mestaruustaiston suunnan.

Tunnin pelin jälkeen tilanne oli totaalisesti Interin hallinnassa, seuran faniryhmä Armadan suureksi riemuksi. Joukkue johti peliä Joni Kaukon puskumaalilla ja oli siirtymässä sarjataulukossa tavoittamattoman tuntuiseen viiden pisteen johtoon.

Käänne tapahtui ottelun 62. minuutilla. Klubi sai vapaapotkun 35 metristä oikealta sivustalta. Rasmus Schüllerin säähavaintopallo leijaili Inter-veskari Stef Doedeen käsien välistä verkkoon. Hollantilaisvahdin alokasmainen virhe saattoi olla mestaruuden hintainen, sillä HJK ajoi jo keskiviikkona sarjataulukossa Interin ohi.

Vaikka Doedeen imurointi vaikutti kenties ratkaisevasti mestaruuskamppailun kulkuun, tärkeimmät tekijät HJK:n nousussa takaisin kärkitaistoon ovat olleet seuran kesähankinnat Sakari Mattila ja Mika Väyrynen. Klubin keskiakselin pelaamisessa ei ollut mitään tolkkua ennen herrojen saapumista pääkaupunkiin.

Kuluvaa kautta on jäljellä vielä viisi kierrosta. HJK:n loppuohjelma on helpompi, joten viimeistään tämän seikan takia Klubi ratsastaa nyt ohjastajan pallilla mestaruustaistossa. Ainoat ongelmat liittyvät joukkueen puolustusosaston loukkaantumisiin. Sairastuvalla ovat loppukauden sivussa oleva Mathias Lindström, Timi Lahti ja Rami Hakanpää.

Huomattakoon vielä, että mustana hevosena mitalitaistoon karauttanut TPS voi vielä nousta puskista mukaan kultajahtiin. Toiseksi viimeisellä kierroksella miekkailtava Turun seurojen välienselvittely ratkaisee paljon.

Vaikka Klubi kykenisikin mestaruuden tänä vuonna viemään, on selvää, että Antti Muurisen aikakausi seuran peräsimessä alkaa olla taputeltu. Joukkue lähti kauteen ylivoimaisten resurssien siivittämänä, mutta pelikuvioiden hiomisessa meni aivan liikaa aikaa. Vasta loppukesän megahankinnat nostivat ”Mursun” mestaruusjunan raiteilleen.

Sama kuvio on nähty aiemminkin Muurisen valmentamissa ryhmissä. Valmista tulee vasta siinä vaiheessa, kun myös vaihtopenkki on kansoitettu nimimiehillä.

Maajoukkueaikanaan Muurisella oli käytössään kaikkien aikojen materiaali, mutta tulosta ei tullut. HJK:n vieminen Mestareiden liigaan kaudeksi 1998–99 oli toki kelpo temppu, mutta tuokin joukkue oli vähintään Top-3 -tasoa, kun vertailuun otetaan kaikkien aikakausien suomalaiset seurajoukkueet.

Esitin keväällä tällä palstalla väittämän, jonka mukaan HJK:n seuraava päävalmentaja on Örebrossa vakuuttavaa työtä tehnyt Sixten Boström – ennemmin tai myöhemmin. Nyt tämä skenaario on toteutumassa nopeutetulla aikataululla.

Boströmiltä löytyy näyttöjä pitkäjänteisestä nuorten pelaajien kehittämisestä ja tämä on tie, jolle HJK haluaa astua tulevaisuudessa. Boström on moderni luotsi, jonka vaatimustaso on täysin eri planeetalta Antti Muurisen kaltaisiin kaverivalmentajiin verrattuna. 80-luvun pelikirjalla operoivien dinosaurusten aika on vääjämättä ohi.

Boström tulee todennäköisesti suorittamaan massiivisen remontin joukkueen pelaajistossa ja muuttamaan radikaalisti pelaajien asennoitumista harjoitteluun. Uudistukset ovat välttämättömiä, sillä vain tätä polkua kulkemalla HJK:lla on mahdollista päästä tavoitteeseensa eli paikkaan Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Veikkausliiga häipyi Vakion ykköskupongilta jo elokuussa, joten vihjeiden raapustamista jatketaan Englannin liigaotteluiden merkeissä.

Kierroksen varmat löytyvät kupongin alkupäästä. Southampton avasi viime lauantaina voittosaldonsa Aston Villan kustannuksella, mutta paikkaa jopa neljän sakissa kärkkyvä Everton on liian kova pala eteläenglantilaisille. Varma ykkönen.

Kohteen 2 Sunderland on kova kotijoukkue ja ailahtelevasti esiintynyt Wigan on pohjoisen miehillä suupala lauantain ottelussa. Myös tähän kohteeseen ykkönen ilman varmistuksia.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 29.9. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, X(2), 1(X), 2, 1, 1(X), 2(X), 1, 1, 1(X), 1(X), 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 28.9.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: