Pudotuspelit jalkapalloon?

Veikkausliigan ja Ykkösen katsojaluvut eivät ole miellyttäneet kaikkia toimijoita kuluneella kotimaisella jalkapallokaudella. Seurojen talous on edelleen monella paikkakunnalla veitsenterällä ja lisää pelejä vaaditaan ohjelmaan tämän tästä, vaikka liiton masinoima sarjauudistus toi vastikään sarjaan tukun lisäkierroksia.

Viimeisimmän esityksen teki JJK:n ideamoottori Joni Vesalainen, joka toivoi Veikkausliigaan pudotuspelejä. Vesalainen kaipaili liigaan enemmän merkityksellisiä pelejä, jotka toisivat yleisöä mukanaan.

Pudotuspelit eivät ole jalkapallossa uusi asia. Pleijareita kokeiltiin liigassa 90-luvun alussa, mutta systeemi ei tuonut kaivattuja positiivisia muutoksia mukanaan. Kuten ei myöskään nykyinen kolminkertainen supistettu sarja, mutta jostain syystä siihenkin palattiin jälleen.

Toki myös toimivia elämän ja kuoleman pelejä on Suomessa nähty. Monille futisdiggarille kauden kohokohta on ollut syksyn liigakarsinta, joka on aikaisempina vuosina käyty liigan toiseksi viimeiseksi sijoittuneen ja Ykkösen kakkosryhmän välillä. Karsinta on pelattu kaksiosaisena ottelusarjana eurocup-säännöin.

Palloliiton sarjauudistus merkitsi karsintavaiheen poistumista. Nyt liigaan nousee suoraan yksi joukkue muiden jäädessä nuolemaan näppejään. Pahimmassa tapauksessa nousija ratkeaa jo elokuussa ja loppukausi on monen joukkueen osalta merkityksetöntä höntsäilyä.

Kauden 2012 Ykkönen on ollut Rovaniemen Palloseuran ylivoimaa, joten tämä skenaario on toteutunut täydessä mittakaavassaan. Nousutaistelusta on kadonnut mielenkiinto jo tässä vaiheessa sesonkia.

Jääkiekosta tuttua pitkän kaavan pudotuspelijärjestelmää ei jalkapalloon tarvita, mutta aidosti kiinnostava ja jännittävä karsintavaihe tulisi palauttaa. Näin jännite säilyisi kauden loppuun asti yhä useamman seuran tapauksessa.

Toinen peruste karsintojen palauttamiseksi liittyy vaihtuvuuteen. Tällä hetkellä kansallisissa sarjoissa ei tapahdu tarpeeksi liikehdintää tasojen välillä, mikä tappaa mielenkiintoa alempien sarjatasojen potentiaalisissa menestysseuroissa. Toiminta hiipuu monella paikkakunnalla, mikäli kasvulle ei anneta mahdollisuuksia.

Joka tapauksessa nykyinen sarjamuotoinen pelitapa kuuluu jalkapalloon. Pudotuspelit eivät ole mikään taikatemppu, jolla seurojen talousongelmat korjautuisivat automaattisesti. Itse asiassa pudotuspelit vain lisäisivät Vesalaisen mainitsemien ”merkityksettömien” otteluiden määrää. Esimerkiksi jääkiekon puolella höntsätään ensin runkosarja kymmenine toisarvoisine otteluineen ja vasta sen jälkeen alkavat tosipelit.

Onneksi myös muita vaihtoehtoja on olemassa. Maantieteellisesti kattavammat kaksi ylintä sarjatasoa suuremmilla joukkuemäärillä toisi samalla huikean määrän lisänäkyvyyttä ja paikallista rahaa. Se ratkaisisi osaltaan myös ottelumäärään liittyvän ongelman. 14 joukkueen sarjaa olisi voitu vaivatta laajentaa muutamalla seuralla ilman vuosien kipuilua.

Palloliitossa on valittu valitettavasti toisenlainen tie, joka on johtanut medianäkyvyyden ja jalkapallon kiinnostavuuden laskuun ympäri Suomea. Jatkuva sarjajärjestelmän ja pelipäivien kanssa sekoilu on varmin keino karkottaa perustuularit, jotka ovat nykyisin täysin pihalla siitä milloin pelataan ja kuinka monta jengiä sarjassa jauhaa. Myös tärkeitä ”oman kylän” joukkueita on mukana yhä vähemmän.

Lauantain vakiokupongin avauskohteet ovat Ykkösen taistoja. Kohteen 1 RoPS on etenemässä huikealla tavalla kohti liiganousua, mutta on vaikea uskoa joukkueen selvittävän kaikki 27 ottelua ilman tappiota. Sen vuoksi tilastotappiota on syytä haistella myös SJK:ta vastaan. Kohteeseen ykkönen kakkosvarmistuksella.

Viikon varmimmat kotivoittajat löytyvät kohteista 3 ja 10. Rajuin satsauksin kauteen lähtenyt PK-35 Vantaa on pudonnut jo Lapin miesten kyydistä, mutta vastaan asettuva kriisiseura OPS kaatuu roimin luvuin lauantaina.

Kymppikohteen Ilves etenee Kakkosen B-lohkossa kohti nousukarsintoja. Tasoero Jämsänkosken kaimaseuraan on sen verran suuri, että kohteeseen ei kannata tuhlata yhtä merkkiä enempää. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 28.7. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(2), 2(X), 1, X, 1, 1(X), 1(X), X, 1(2), 1, X(2), 1, 1.

Viikon väite: RoPS on lähes varma nousija, mutta liigan putoamistaistossa on tasaisempaa. KuPS:n ajokoirafutis nousee arvoonsa syksyn mutapainissa ja Jaro hakee ensi vuonna uutta vauhtia Ykkösestä.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 27.7.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: