Tuore IS Veikkaaja tarjoaa mielenkiintoista luettavaa suomifutiksen ystäville. Janne Oivion toimittamassa kolumnissa kommentoidaan Seinäjoen Jalkapallokerhon mogulin Raimo Sarajärven uhkauksia siirtää seuransa toiminta pois Seinäjoelta, jos kaupunki ei lähde tukemaan SJK:n kunnianhimoista stadionhanketta.

Vaikka toimittaja Oivio fiilisteleekin tekstissään ”Franchise FC:ksi” nimeämäänsä toimintaa, homma haisee ja kauas. Aiemmista korulauseista huolimatta seinäjokelaisen jalkapallon pitkäjänteinen kehittäminen ei näyttäisi merkitsevän Sarajärvelle yhtään mitään. Tarkoitus on tehdä futiksella bisnestä ja jos Seinäjoen kaupungilta ei löydy muskeleita tähän hommaan, karavaani siirtyy jonnekin muualle.

Visiosta jää melkoisen kyyninen kuva. Sijainnilla ei ole mitään merkitystä. Homma skulaa vaikka ruotsinlaivalla, kunhan bisnespuoli pelittää.

Näitä lyhytjänteisellä toiminnalla päin betoniseinää ajaneita ja seuroja tuhonneita hjallisharkimoita ja sedukoskisia on nähty futispiireissä aiemminkin, joten keississä ei sinänsä ole mitään uutta auringon alla.

Kolumnin mielenkiintoisin pätkä löytyykin aivan lopusta. Siinä palataan talveen 2010-11, jolloin AC Oulu kärvisteli ilman sarjapaikkaa Palloliiton lakimiesarmeijan haulikot ohimolla. Jutun mukaan Sarajärvi soitti lakeijoineen liittoon ja tiedusteli mahdollisuutta ostaa AC Oulu ja siirtää se pelaamaan Seinäjoelle.

AC Oulun identiteetti on oululainen ja se on puhtaasti oululainen yhteisö, joka on perustettu kaupungin junioriseurojen edustusjoukkueeksi. AC Oulu on lisäksi osakeyhtiö, jolla on yksityiset omistajat. Yhtiötä ja seuraa ei noin vain siis siirretä yhtään mihinkään ilman omistajien päätöstä.

Myös AC Oulun kannattajat omistavat pieniä osuuksia seurasta. AC Oulun talousnäkymien kannalta osuus ei ole kenties hurjan merkittävä, mutta se osoittaa sitoutumista seuran toimintaan ja sen nykyisiin arvoihin, jossa paikallinen identiteetti on erittäin keskeinen asia toiminnassa.

Nämä faktat olivat totisinta totta myös talven 2010-11 vaikeassa tilanteessa.

Liitto päättää toki sarjapaikoista ja jutun mukaan Urheilukadulla ei osattu sanoa juuta eikä jaata Sarajärven tiedusteluun. Tämä on itse asiassa hyvin surullista, jos asiaa pohditaan tarkemmin.

Jos Palloliitossa edes harkittiin tällaista kuviota, tarinat liiton AC Ouluun kohdistamasta murhayrityksestä saavat lisää vettä myllyynsä. Yrittihän Kimmo J. Lipponen evätä turmion talven aikana seuralta mahdollisuuden hakea Ykkösen sarjapaikkaa ja oikeusturvaa samanaikaisesti. AC Oulun olisi siis annettu mennä liiton toimesta verkon painoksi ilman seuraihmisten taistelua.

AC Oulun osakkeenomistajana ja seurayhteisön jäsenenä voin kertoa Sarajärvelle ja Urheilukadun saunaseuralle, että emme ole poistumassa suomalaiselta futiskartalta yhtään mihinkään – tilanne oli tämä talvella 2010-11 ja näillä mennään myös nyt ja huomenna. From my cold, dead hands.