Kisat pakettiin – loppuanalyysin paikka

EM-kisojen finaalista on tätä kirjoitettaessa kulunut viisi päivää ja pienen hengähdystauon jälkeen on aika paketoida kisat Vasuri puhuu -blogin osalta. Espanja teki kisoissa historiaa ja otti kolmannen arvokisavoittonsa putkeen. Turnauksessa nähtiin värikkäitä otteluita ja myös muutama yllätys. Nyt on aika koota bloggaajien kisafiilikset yhteen.

1. Mitkä ovat päällimmäiset fiilikset vuoden 2012 EM-kisoista? Jäävätkö skabat muistoihin legendaarisina vai tylsinä kisoina?

Olli Kohonen: Nämä kisat eivät jää mielestäni mitenkään unohtumattomalla tavalla mieleen. Ehkä ne muistetaan jatkossa parhaiten Espanjan ylivoiman johdosta ja siitä, että se voitti ensimmäisenä maana kolmannen arvoturnauksen yhtä soittoa. Kenties nyt kuitenkin kylvettiin vihoviimein se siemen, joka huippufutiksen muuttaa melkoisesti eli saadaan arvoturnauksiin maalikamerat. Viittaan tällä Ukrainan hylättyyn maaliin, jonka johdosta valmentaja Oleg Blohin meuhkaa varmasti edelleen.

Joonas Korhonen: Loppuratkaisu oli todellinen pettymys, joku Kreikan kaltainen yllätys olisi ollut kivasti. Joten vastaan, että yllätyksettöminä.

Elina Vainikainen: Tällä hetkellä fiilis on aika joutavanpäiväinen. Osasyy tähän on tietenkin se, että omat suosikkini floppasivat eikä finaaliin oikein jaksanut enää syttyä – no, olihan se aika tylsä muutenkin. En usko, että näitä tullaan minään unohtumattomina skaboina tulevaisuudessa muistelemaan, olennaisinta taitaa olla Espanjan historiallinen voittoputki. Maalikuninkuuskin meni turhan halvalla jakoon, vaikka avauskierrosten jälkeen odotin jotain aivan muuta.

Jaakko Alavuotunki: Tällä kertaa saatiin hyvät ja viihdyttävät kisat kaksi vuotta sitten nähdyn pettymyksen sijasta. Paljon maaleja ja muutama maukas yllätyskin nähtiin. Finaali oli tosin täydellinen antikliimaksi.

2. Miksi Espanja oli tällä kertaa paras joukkue?

OK: Pelaajamateriaali oli nyt vain täysin omaa luokkaansa taidon saralla. Eivät vastustajat yksinkertaisesti voi tehdä riittävästi maaleja La Furia Rojaa vastaan, jos niillä on pallo hallussa vain neljänneksen peliajasta. Ja kun Italian hurmos kääntyi väsymykseksi loppuottelussa, oli homma taputeltu.

JK: Koska niillä on parhaat pelaajat.

EV: Espanjan joukkue on niin yhtenäiseksi hioutunut, että muiden joukkueiden on sitä vaikea haastaa. Lähimmäs tätä pääsi Portugali, joka olikin näiden kisojen toiseksi paras joukkue. Espanjan taktiikka toimii, ja tämänhetkisestä joukkueesta voidaan alkaa pikku hiljaa puhumaan samassa lauseessa muiden historian suurten maajoukkueiden kanssa, sen verran dominoivaa meininkiä viime vuodet ovat olleet. Italian munattomuus loppuottelussa ihmetyttää edelleen.

JA: Espanja oli taitavin ja parhaiten organisoitu ryhmä. Kaikki kunnia heille voitosta, mutta katkeruuteen taipuvaisena ihmisenä pitää vielä vähän avautua. Itse pidän enemmän yllättävistä ja mielenkiintoisista kasvutarinoista, jotka koskevat niin joukkueita kuin pelaajia. Tällaisia värisyttäviä elämyksiä ei Espanjan joukkue kyennyt nyt tarjoamaan. Balotellit ja Zlatanit ovat mielestäni 100 kertaa kiinnostavampia henkilöitä ja pelaajia kuin nämä 3-vuotiaana La Masian kaltaisiin koneistoihin värvätyt robottipygmit.

3. Mitkä ryhmät ja pelaajat olivat kisojen suola? Kuka/ketkä yllättivät positiivisesti?

OK: Mielestäni Portugali oli näiden kisojen suurin yllättäjä ja varsinkin Cristiano Ronaldo osoitti olevansa suurten otteluiden pelaaja. Hän kykenee tekemään maalin paikassa kuin paikassa ja varmasti olisi kyennyt siihen Espanjaakin vastaan, jos Bruno Alves ei olisi pupeltanut koko kuviota neljäntenä ampujana. Niin ja edelleenkin pitää hehkuttaa Raul Meirelesiä, joka oli ehkä toiseksi vahvin tukipilari Portugalin joukkueessa.

JK: Italia oli hieno joukkue ja olisi ansainnut mestaruuden. Myös Kreikan hieno nousu jatkoon oli upea hetki.

EV: Jalkapallo tarvitsee suuria, tunteita herättäviä ja mielipiteet jakavia persoonia. Jumalattarelle kiitos Mario Balotellista, ilman häntä nämä kisat olisivat olleet paljon värittömämmät. Vaikka Venäjä jäikin alkulohkoon, ehti nuori Alan Dzagoev jo vakuuttaa. Hänestä kuulemme varmasti vielä.

JA: Portugali oli kisojen suurin yllättäjä. Äärimmäisen intohimoista ja kypsää pelaamista. A-lohkon Kreikka ja Tshekki esiintyivät myös edukseen. Italian nousu finaaliin oli myös maukas ylläri ja pidin todella paljon ryhmän esityksistä.

4. Entä suurimmat pettymykset?

OK: Hollanti. Taitavat ja osaavat yksilöt eivät muodostaneet missään vaiheessa toimivaa joukkuetta. Lisäksi Saksan taipuminen jäi kaivelemaan, koska sen futis oli aidosti upeaa. Mutta uutena lisävivahteena tuli se, että germaanifutiksessakin kantti saattaa pettää juuri kriittisillä hetkillä.

JK: Ruotsi, odotin finaalipaikkaa jopa.

EV: Saksaa odottelin tosissani finaaliin, sen ulkopuolelle jääminen oli valtaisa pettymys. Odotin myös Venäjältä paljon enemmän, mutta joukkue oikein syttynyt saati sytyttänyt. Hollantia nyt ei itsestäänselvyytenä varmaan tarvitsisi edes mainita, mutta menköön nyt.

JA: Hollanti oli surkea ja kaatui perinteiseen tapaan kemioihin, jotka eivät toimineet pelaajien kesken edes sitä vähää alusta. Ruotsiin petyin hieman. Joukkue menetti kaksi kertaa johtoasemansa ja siihen kaatui svenssoneiden homma. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä joukkue jatkossa.

5. Kuka oli mielestäsi kisojen paras pelaaja?

OK: Kerran jo hehkuttamani Cristiano Ronaldo nappaa nyt tämän tittelin. Kauaksi eivät tosin jää Andrea Pirlo eikä Andres Iniestakaan.

JK: Andrea Pirlo. Se tyyli on jotain uskomatonta.

EV: Espanjan Andres Iniesta, mestarijoukkueen tärkein pelaaja.

JA: Andrea Pirlo. Italian moottori ja sielu. Tärkein tekijä finaalipaikan taustalla.

6. Ketkä valmentajat saavat sulan hattuunsa näistä tsembaloista?

OK: Loppuottelukoutsaajat Vicente del Bosque ja Cesare Prandelli. Jos kykenee ylipäätään viemään maansa finaaliin EM-turnauksessa, ei ansaitse muuta kuin giganttisen hatunnoston. Lisäksi kunniamaininta Roy Hodgsonille, joka kykene palauttamaan brittien itseluottamuksen. Vaikka tie katkesi puolivälieriin, pystynee tämä inhorealisti repimään parempia tuloksia jatkossa saadessaan terveen pelaajiston käyttöönsä.

JK: Roy Hodgson, Englannnin tasoisen joukkueen vieminen alkulohkosta jatkoon on kovempi juttu kuin Suomen vieminen maalin päähän kisapaikasta.

EV: Pakkohan tässä on spanskien Del Mursu mainita. Mahtaakohan tuo 4-6-0 -systeemi levitä laajemmallekin? Eipä taitaisi kovin monella miehistöllä onnistua. Omilla vahvuuksilla pelaamisesta on nostettava hattua myös Kreikan Fernando Santosille.

JA: Paulo Bento rakensi Portugalin ryhmästä menestysvalmiin porukan. Ehdottomasti kisojen ykkösluotsi. Sulka myös Cesare Prandellin hassuhattuun.

7. Oma All Stars -kentällisesi tässä turnauksessa?

OK: Buffon, RamosHummelsAlbaLahm, Meireles – Pirlo – Alonso, Iniesta – Ronaldo – Balotelli.

JK: Eiköhän se Espanjan finaalikokoonpano olisi hyvä vastaus.

EV: 4-3-3: Iniesta – Torres – Dzagoev; De Rossi – Pirlo – Moutinho; Alba – Pepe – Ramos – Coentrao; Casillas.

JA: Mennään 3-5-2:lla ja yhden topparin taktiikalla. Maaliin Casillas (ESP). Puolustus Fábio Coentrão (POR), Sergio Ramos (ESP) ja Jordi Alba (ESP). Keskikentällä vasemmalta lukien C. Ronaldo (POR), Miguel Veloso (POR), Pirlo (ITA), Xabi Alonso (ESP) ja Iniesta (ESP). Hyökkäyksessä Balotelli (ITA) ja Ibrahimovic (SWE). Vaihdossa Mandzukic (CRO), Meireles (POR), Buffon (ITA), João Moutinho (POR), Pilar (CZE), Błaszczykowski (POL), Khedira (GER).

8. Mikä oli turnauksen vastenmielisin ilmiö?

OK: Katsomoissa ja stadioneiden ulkopuolella vellonut rasismi. Lisäksi kenkuttaa UEFA:n ideat EM-turnauksen sirottelemisesta entisestään ympäri maita ja mantuja, kun sitä on idäeoitu pelattavaksi 12-13 kaupungissa ympäri Eurooppaa ja aivan eri maissa. Jo nyt nähtiin, että valtavien välimatkojen myötä ei kisafiilistä päässyt syntymään eikä laskeminen pelkästään lentomatkailun varaan edistä kestävää kehitystä. Näin voi todeta tällaisena vinkuvana ituhippikukkahattusetänä.

JK: Ei jalkapalloon liity mitään vastenmielistä. Tai ehkäpä kitinä siitä, että Arhinmäki boikotoi finaalia, mikä oli oikea teko.

EV: Etenkin itäeurooppalaisten fanien asiaton käytös, jota on tässäkin blogissa puitu sivutolkulla.

JA: Ehdottomasti rasismi ja UEFA:n suhtautuminen tähän ongelmaan. Tanskan Niklas Bendtner sai sponsorikalsareistaan suuremmat sakot kuin kukaan liitto kannattajiensa perseilystä katsomossa. Ei näin.

9. Palataan lopuksi vielä turnausta ennen tehtyihin veikkauksiin ja sen aikana tehtyihin lupauksiin. Missä mentiin pahiten metsään ja mistä arvioista voit laittaa sulan hattuusi?

OK: Mestariksi povaamani Saksa kompastui välieriin, Englannin yllätykset jäivät vaillinaisiksi, eikä Espanja todellakaan flopannut. Muutenkin veikkaukset menivät tällä kertaa vähän päin pyllyä, mutta kyllähän Englanti sen bussin maalin eteen pisti töröttämään.

JK: Ruotsin kohalla mentiin metsään, lähimmäks taisin päästä Gomezin kohalla, vaikka sekään ei osunut. Ja Torres ei tainnut flopata..Oma kirjoitustahti oli heikko suoritus, tällä kertaa ei lähtenyt.

EV: Omat arvioni menivät näissä kisoissa melkoisen vihkoon. Puolaa ennakoin yllättäjäksi, mutta se yllätti lähinnä heikkoudellaan. Espanjan taas arvelin floppaavan, vaan eihän siinä ihan niin käynyt. Kuten edellisessä bloggauksessani totesin, parhaiten omista ennakoinneistani taisi osua Jogi Löwin eroottinen lataus. Mieshän tihkuu seksiä jopa kynsiä pureskellessaan!

JA: Ranskan hehkuttaminen oli täysin perusteetonta, joten siinä ajettiin ainakin lepikkoon. Portugalin osalta heitin kirveen kaivoon jo ennen kisoja ja tämäkin oli pahemman luokan virhearvio. Myös maalikuningasveikkaukset olivat huumoriosastoa. Nousevista tähdistä hehkuttamani Tshekin Necid istui penkillä kaikissa otteluissa. Englannin ”yllätysmenestyksen” osasin arvioida oikein. Lisäksi molariosastolla Isakssonin ja Szezscnyn osalta arvailin oikeaan suuntaan tapahtumien kulun. Aika heikkoa oli siis analyysin taso tällä kertaa.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Vasuri puhuu -kisablogissa 6.7.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: