HJK kompuroi Veikkausliigassa

Kotimaisen Veikkausliigan ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi jo keväällä julistettu HJK on ajautunut keskikesällä pienimuotoiseen taantumaan. Joukkue pelasi maanantaina jo neljännen peräkkäisen voitottoman ottelun. Materiaaliltaan ylivertainen ryhmä on joutumassa yllättävän tiukoille kärkitaistossa FC Interin ja IFK Mariehamnin hengittäessä vahvasti helsinkiläisten niskaan.

HJK:n taantuman taustalla on joukkueen keskiakselin luokaton pelaaminen. Antti Muurinen ei ole vieläkään löytänyt sektorille toimivaa pelaajakombinaatiota. Honkataustaiset Rasmus Schüller ja Joel Perovuo eivät ole päässeet tasolleen ja lähinnä rikkovana pelaajana tunnetusta oululaistaustaisesta Antti Okkosesta ei ole kymppipaikan midakseksi.

Schüllerin tapauksessa paineet ovat olleet kovat. Moni on pohtinut olisiko fiksuin ratkaisu ollut jäädä vielä ainakin yhdeksi kaudeksi Hongan ja Mika Lehkosuon talenttikouluun. Tosin espoolaisten taloudellinen tilanne oli keväällä sitä luokkaa, että Schüllerin ja Demba Savagen kauppaaminen oli ainoa vaihtoehto tekohengittää jo pahasti uppoamassa ollutta laivaa.

Stadilaisten onneksi alkukauden parasta osaamista viheriöillä näyttänyt Inter on vajonnut pelillisesti alaspäin samanaikaisesti Klubin minilaman kanssa.

Alkukauden pirtein joukkue tulee Kouvolan kaupungissa nykyisin sijaitsevasta Myllykosken kylästä. MYPA tuomittiin keväällä kaikissa analyyseissa putoajaksi, mutta Toni Korkeakunnaan ryhmä on pyyhkinyt ennakkopapereilla takapuolensa. Maanantaina joukkue haki pisteen HJK:lta ja sitä ennen myllykoskelaiset pistivät Interiä päihin maalein 4-0.

MYPA:n menestys perustuu huolella rakennettuun strategiaan pelaajahankinnoissa. Myllykoskella on vietetty tarkan markan aikaa jo muutama vuosi, mutta siitä huolimatta seura on onnistunut vääntämään kasaan kilpailukykyisen ja taistelevan joukkueen.

Kauden ylivoimaisesti suurimpia pettymyksiä ovat olleet JJK ja KuPS. Molemmat ryhmät ovat tänä vuonna mukana putoamistaistossa, vaikka kevään rankingit povasivat aivan jotain muuta.

Jälleen rajusti kauteen satsanneet jyväskyläläiset ovat mukana europeleissä ja on ilmeistä, että fokus on kadonnut joukkueen valmistautuessa näihin ikimuistoisiin otteluihin.

Kari Martosen ongelmaksi on muodostunut joukkueen puolustuspelaaminen. JJK on päästänyt eniten maaleja koko liigassa. Puolustuksen johtohahmona toimiva kokenut Juha Pasoja on auttamatta liian hidas ja kankea nykyisiin karkeloihin. Epätasapaino heijastuu kaikkeen tekemiseen kentällä.

Martosen pitää jatkossa pystyä peluuttamaan hollantilaista Jordi van Geldereniä enemmän topparin tontilla. Muutoin syksystä voi tulla vielä pitkä ja kylmä.

KuPS:n päävalmentaja Esa Pekonen pyrki keväällä tekemään villasboakset ja muuttamaan raivokkaan pystysuunnan futiksen pallonhallintajalkapalloksi muutaman kuukauden intensiivijakson kautta.

Muutoksen aikataulu oli aivan liian raju ja fyysisyyteen jo muutaman kauden ajan pelinsä perustanut joukkue ei kyennyt sisäistämään valmentajansa aivoituksia. Lopulta Pekonen pelasti KuPS:n ja myös itsensä palaamalla perinteiseen duunarifutikseen, jossa pallo pyritään voittamaan vastustajan alueella itselle painimalla nopeiden pystypallojen päätteeksi.

Tuleva lauantai on vakioveikkaajien juhlapäivä, sillä bonuskierroksella voittopottiin pumpataan Veikkauksen bonuskertymään siirtyneet fyrkat. Tällä kertaa lisärahaa jaossa 400 000 euroa.

Kupongin varmimmat merkit löytyvät Ykkösen peleistä. Kohteen 5 RoPS ja kohteen 7 SJK luovat hyvän pohjan voittavalle riville. RoPS on jyrännyt Ykkösen kärjessä koko kauden ja perinteistä eteen tulevaa laskusuhdannetta ei ole vielä nähty. Lento jatkuu vielä lauantaina, kun vastaan asettuu viime aikoina kontannut OPS. Kohteeseen pomminvarma ykkönen.

Kakkosesta noussut SJK on esiintynyt myös vakuuttavasti ja tasaisesti kevään peleissä. Vastaan asettuva Hämeenlinna on puolestaan kyntämässä kohti Kakkosta. Kohteeseen riittää ainoaksi merkiksi varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 6.7. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1, 1(2), 1(X), 1, X, 1, 1(X), X, 1(2), 1, 2, 2(X).

Viikon väite: Örebrosta kesäkuussa potkut saanut Sixten Boström on HJK:n seuraava päävalmentaja. Ennemmin tai myöhemmin.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 6.7.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: