Portugali-Espanja: tarkkuus ja kärsivällisyys keskiössä

Tätä kirjoitettaessa on noin kaksi tuntia aikaa kisojen ensimmäiseen välieräotteluun, jossa kohtaavat Espanja ja Portugali. Molemmat ryhmät ovat pelanneet tähän mennessä erittäin vakuuttavaa jalkapalloa, joten illan taistosta on luvassa mitä todennäköisimmin tasainen vääntö.

Ottelu ei välttämättä nouse viihdyttävyysmittareilla arvioituna kovin korkeatasoiseksi, jos Espanja onnistuu pysyttäytymään ennakkoon laatimassaan käsikirjoituksessa.

Pienet marginaalit pelaajiston laadussa vienevät Espanjan finaaliin, mutta myös Portugalilla on omat ohuet saumansa, jos vastaiskupeli toimii tehokkaasti.

Hallitseva mestari Espanja on edennyt välierävaiheeseen asti joutumatta suuremmin rehkimään otteluissaan. Joukkue on pelannut ilman puhdasveristä hyökkääjää valtaosassa peleistään, mutta tämä ei ole ollut suuremman mittaluokan ongelma ryhmälle.

Ranska alistui puolivälierässä heti Xabi Alonson 1-0 -maalin jälkeen. Italia ja Kroatia saivat hetkittäin La Furia Rojan järkkymään, mutta nämä hyvin lyhyet momentumit onnistui espanjalaispuolustus purkamaan Iker Casillaksen johdolla.

Espanja pitää tässäkin ottelussa palloa huomattavasti enemmän hallussaan. Avainkysymyksiä ovat tarkkuus ja kärsivällisyys, joista viimeisessä joukkue on ollut maailman eliittiä jo pitkään.

Portugalin kiitureita ei saa päästää montaa kertaa iskemään suojatonta puolustusta vastaan, sillä juuri se osa-alue on Espanjan heikoin sektori. Tämän vuoksi joukkueen on kyettävä pitämään palloa hallussaan tarpeeksi pitkään ja pelaamaan tarkasti. Tylsäksi haukuttua siirtelyä voi siis olla luvassa.

Myös Portugali tarvitsee otsikossa mainittuja hyveitä edetäkseen jatkoon. Sen keskialueen puolustuspeli on ollut tähän mennessä timanttista, mutta nyt luvassa on kaikkien aikojen testi tälle osastolle. Pakka ei saa hajota käsiin kertaakaan.

Portugali haluaa pallon itselleen tarpeeksi useasti, mutta sen on löydettävä balanssi karvauspelissään. Ryntäilemällä ja hätäilemällä ei tulosta tule.

Erikoistilanteet voivat olla Portugalin sauma. Cristiano Ronaldon lapikas puhuu vihaisesti jo 35 metrin tienoilta ja joukkue on saanut tulosta aikaan myös keskityspalloista. Tällainen osuma ensimmäisen puolen tunnin aikana ja Vicente del Bosquen käsikirjoitus lentää keräyspaperilaatikkoon.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Vasuri puhuu -kisablogissa 27.6.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: