Siivekkäitä viheriöillä

Kesäkuun kuudes vuonna 2007 on eräs niistä päivistä, jonka tapahtumat ovat syöpyneet lähtemättömästi suomalaisen jalkapallokansan muistilevyille. Tuona päivänä A-maajoukkue löi täpötäydellä Helsingin Olympiastadionilla Belgian upean esityksen jälkeen maalein 2-0.

Päivä oli aurinkoinen ja muutaman päivän takainen synkkä Serbia-tappio oli taaksejäänyttä elämää. Unelma EM-kisapaikasta eli jälleen. Alppeja oltiin taas menossa valtaamaan Hodgsonin johdolla, kuten tuolloin suosittu chäntti kertoi.

Hieno voitto ei ollut kuitenkaan päivän merkittävin tapahtuma. Kun kamppailua oli pelattu 18 minuuttia, suuri lintu lensi viheriölle ja asettautui ylväänä istumaan keskiympyrään. Seuraavan kymmenen minuutin ajan valtava olento teki sarjan kunniakierroksia lehahtaen vuoroin koti- ja vierasjoukkueen veräjän ylähirren päälle.

Seurasin tapahtumia maajoukkueen kannattajien fanikatsomosta, joka sijaitsi vielä tuolloin sektiossa B20 nykyisen pohjoispäädyn sijasta. Jossain vaiheessa muuan yllättäviä ornitologisia vahvuuksia omaava jalkapallointoilija tunnisti linnun huuhkajaksi.

Onnistuneen bongauksen jälkeen maajoukkueen kannattajaryhmän rytmikkäät ”Huuhkaja!” -kannustushuudot siivittävät majesteettisen otuksen vielä muutamaan kierrokseen kentän yllä. Legenda oli syntynyt. Jo seuraavana syksynä A-maajoukkue tunnettiin laajalti mediassa ja kansan kahvipöytäkeskusteluissa lempinimellä Huuhkajat.

Tutkijat ovat myöhemmin arvioineet cityhuuhkaja Bubiksi tunnistetun linnun liikkuneen ottelun aikaan ytimessä poikamiehen statuksella. Silloin on aikaa käydä futismatseissa ja konserteissa Olympiastadionin hulppeissa puitteissa.

Legendan aseman jo aikaa sitten saavuttanut Bubi ei ole jalkapallohistorian ainoa siivekäs, joka on tehnyt näyttävän pitch invasionin. Keväällä 2005 Kupittaalla pelatussa Veikkausliigan ottelussa TPS-KuPS vierasjoukkueen Seth Abladen kulmapotku kilpistyi kentän yläpuolella lentäneeseen sorsaan.

Sorsan kohtalosta on liikkunut myöhemmin erilaisia tietoja. TPS:n verkkosivujen mukaan lintu menetti hetkeksi tajuntansa, mutta se kannettiin stadionin reippaiden järjestysmiesten ja tuomareiden avustuksella välittömästi kentän ulkopuolelle elpymään.

Toisessa versiossa tarinasta viaton luontokappale menehtyi osumasta saamiinsa vammoihin, mutta jäi ikuisesti elämään TPS-kannattajien folkloreen komean torjuntansa ansiosta. Abladen keskitys olisi onnistuessaan voinut vielä muuttaa pelin kulun.

Myös maailmalla on nähty vastaavia sattumuksia. Hollantilainen lintuklassikko on Feyenoordin maalivahdin Eddy Treijtelin suorittama avauspotku paikallisottelussa Spartaa vastaan 70-luvulla. Treijtelin leija pudotti kentän yläpuolella leijailleen lokin viheriölle usean kymmenen metrin korkeudesta. Lintu täytettiin ja seurat ovat sittemmin kiistelleet siitä, kumman klubitalolta löytyy aito versio traagisen kohtalon kokeneesta siivekkäästä.

Argentiinalaisen San Lorenzon puolustaja Gaston Aguirren nimi olisi tuskin jäänyt historiankirjoihin ilman erikoista kohtaamista pulun kanssa paikallisessa pääsarjapelissä.

Puluparvi oli laskeutunut aterioimaan kentälle ja Aguirren silmät kiinni suoritettu hevosenpotku mäjähti suoraan pahaa aavistamattomien kaksijalkaisten joukkoon. Lehtitietojen mukaan höyhenet pöllysivät ja lintujoukko pakeni paikalta alta aikayksikön – yhtä onnetonta lukuun ottamatta.

Aguirre oli pahoillaan tapahtuneesta ottelun jälkeen ja arvaili tulevansa muistetuksi palloilutaitojensa sijasta pelaajana, joka tappoi pulun. Kuinka oikeassa hän olikaan.

Viikonlopun vakiokupongilla ei valitettavasti nähdä siivekkäitä otuksia, koska Savon kanarialinnut eivät ole tällä kertaa pelivuorossa liigakierroksella. KuPS:n uuden tulemisen maanantain ottelussa kokenut JJK kohtaa kotonaan tärkeässä ottelussa HJK:n. Klubi jahtaa Interiä sarjan kärkitaistossa ja hakee Jyväskylän kotikammoiselta ryhmältä täydet pisteet. Varma kakkonen kohteeseen 1.

Kierroksen toinen varma löytyy kohteesta 4. Materiaaliltaan laadukas TPS tarvitsee pisteitä palatakseen sarjan kärkitaistoon ja vastaan asettuva Jaro kuuluu joukkueisiin, jotka eivät tätä junaa kykene pysäyttämään. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 16.6. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 2(X), 2(X), 1, 1(2), 2, 1(X), 1(X), 1, 1, 1, 2(X), 1.

Viikon väite: Kesän 2012 yllättävin ja mielenkiintoisin EM-kisablogi löytyy osoitteesta http://blogit.kansanuutiset.fi/vasuri-puhuu/. Lue ja osallistu keskusteluun!

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 15.6.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: