Hetki sitten päättyneen Ranska-Englanti -ottelun taso ei päätä huimannut, joten harmittelin Facebookissa betsanneeni ”patonkeja” eli Ranskaa isolla setelillä voittajavedossa ennen kisoja. Ranska tunnetaan erinomaisesta ruokakulttuuristaan ja patonkien ohella itselleni maistuu myös moni muu mainio ranskalaisen keittiön tuote – ja nyt ei puhuta ranskalaisista perunoista.

Vastaavia ruokaan liittyviä hellittelynimiä löytyy myös muilta joukkueilta, joten välikevennyksenä blogissa pohditaan kisojen lopputulosta, jos maiden paremmuus ratkaistaistiin viheriön sijasta keittiössä…lukijat voivat esittää omat näkemyksensä tämän skaban loppuratkaisuista kommenttiraidalla.

A-lohkossa kreikkalaisen fetajuuston ja tsatsikin ylivoima vie mielenkiinnon isäntämaa Puolan pierogeista ja maustetuista vodkista. Kreikan keittiömestarit pyörittelevät muita jengejä jauhoissa ja vaihtopenkille jää vielä armada etu- sekä pääruokia jatkopelejä varten.

Tshekin tunnetuin vientielintarvike on olut. Paikallinen olut on ensiluokkaista ja lisäksi on muistettava, että ravintoarvoltaan ohrajuoma on mitä mainioin tuote ja ainakin Suomessa siihen lisätään vitamiineja, jotta pisimmänkin putken jälkeen pysyy tolpillaan. Venäjä vie kuitenkin toisen jatkopaikan blinien ja Stolishnajan voimalla.

Saksa yrittää B-lohkossa koijata kilpailjoitaan hapankaalin ja bratwurstin pyhällä kombinaatiolla. Michel Platinin ja muiden futispomojen vip-aitioissa rouskutetaan kuitenkin enemmän katkarapuvoileipiä, joten Tanska pistää teutoneja nekkuun futisjunttien keittiöissä 100-0.

Hollannissa syödään paljon silliä ja juodaan Heinekeniä – ei jatkoon. Portugalin portviinit ovat maittavia, mutta saksalaiset kirivät lohkokakkoseksi lyömällä grillin täyteen mitä mielikuvituksellisimpia wursteja. Timo Jutila hyppää tässä vaiheessa Saksan bandwagoniin.

Espanja luottaa C-lohkossa peruspeliin ja ajaa paellalla puolivälieriin. Monimuotoiset tapas-lautaset ja muut herkut jäävät odottelemaan jatko-otteluita. Italia luottaa puolestaan laadukkaaseen tuotantoon laajalla rintamalla. Alkulohkossa ajetaan vielä sammutetuin lyhdyin ja parmankinkku riittää jatkopaikkaan.

Irlanti jää harmittelemaan brittiläisen keittiöpelikirjan vaikutusta vihreän saaren antiin turnauksessa. Potut ja Guinness eivät riitä jatkoon tällä kertaa. Balkanilaisen keittiön Kroatialle luoma vahva perusta murenee puolestaan ruokailun päätteeksi juotuun kotipolttoiseen slivovitsaan. Jatkopaikka lipeää käsistä viimeisillä sekunneilla.

D-lohkon ja koko turnauksen jumboksi jää munuaispiiraalla kilpaileva Englanti. Ukrainalainen borssikeitto hakkaa punajuuren mitalla Janssonin kiusauksen ja ruotsalaiset lähtevät lauluun. Ranska sortuu avauskierroksella näpertelyyn ja tuo pöytään kukkoa viinissä, mutta etenee rimaa hipoen jatkoon.

Puolivälierien avauksessa kohtaavat Kreikka ja Saksa. Viimeksi mainitun pelikirja murenee, kun helleenit marssittavat moussakan ja rosvopaistin kentälle. Italia hoitaa keittolautaseensa sammahtaneen Ukrainan peruspastalla ja näin toinenkin isäntämaa on pihalla turnauksesta.

Voileipäpöydällään ja norskeilta lainatuilla turska-annoksilla eteenpäin jyräävä Tanska lähtee itsevarmana omaan puolivälieräänsä, mutta Espanja on liian kova pala. Erilaisia tapas-yhdistelmiä sinkoilee pöytään ovista ja ikkunoista ja lopulta manchego-juusto katkaisee kamelin selän. Viimeisessä puolivälierässä Ranska lyö seljankaansa tukehtuvan Venäjän padallisella haudutettua burgundinpataa.

Keittiö-EM:n välierissä kikkailevat siis Kreikka, Italia, Espanja ja Ranska. Jätän blogin lukijoiden tehtäväksi päättää, kuka tästä välimerellisestä kombosta etenee päätyyn asti. Hyvää ruokahalua!

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Vasuri puhuu -kisablogissa 11.6.2012.