Suuren muutoksen jälkilaineilla

Tänä keväänä tuli kaksi vuotta täyteen siitä, kun Palloliitossa päätettiin kansallisen kilpailutoiminnan kehittämistoimenpiteistä. Suurin muutos koski sarjajärjestelmiä, jotka rukattiin keväällä 2010 uuteen uskoon. Liigaa supistettiin kahdella ja Ykköstä neljällä joukkueella. Samalla ottelumäärää lisättiin.

Sarjauudistuksen pitkän tähtäimen vaikutuksia on tietysti vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa, mutta ensimmäisen, kaksivuotisen etapin osalta voidaan tehdä jo johtopäätöksiä. Tilanne ei näytä hyvältä.

Yleisömäärät ja yleinen kiinnostus jalkapalloa kohtaan ovat laskeneet viime vuosina muutamia valopilkkuja lukuun ottamatta. Katsomokansan osalta heilahteluja on toki nähty ennenkin. Huolestuttavampaa on se, että jalkapallon medianäkyvyys ja lajin piirissä pyörivät sponsorirahat ovat vähenemässä tehtyjen ratkaisujen takia.

Sarjauudistuksen myötä monta suurta paikallista jalkapallokeskusta – kuten Kemi ja Kokkola – putosi pois kahdelta korkeimmalta sarjatasolta. Kotimaisessa jalkapallossa pyörivän rahan määrä ei ole vakio, joten näiden paikkakuntien tulovirrat eivät ole siirtyneet jäljelle jääneisiin futiskaupunkeihin. Ei ole olemassa mitään yhteistä futispottia, josta rahoja voi siirrellä kaupungeista toisiin. Fyrkat ovat siirtyneet muihin lajeihin.

Samalla näillä pienemmillä paikkakunnilla vanhan järjestelmän aikana eläneet haaveet liiganoususta on kuopattu lopullisesti.

Laji kuihtuu pois näiltä alueilta, jos seuroilla ei ole mahdollisuutta pelata edes toiseksi korkeimmalla tasolla valtakunnallista sarjaa. Jokainen juniori tarvitsee paikallisia idoleita ja seuran, johon samastua ja jota kannattaa. Mikään seura ei voi olla ainoastaan aladivareiden pelaajahautomo. Tarvitaan unelmia ja niiden toteuttamiselle on luotava mahdollisuudet.

Voidaan perustellusti kysyä, kuinka useaa junioria kiinnostaa edes aloittaa jalkapallon pelaamista, jos oman kaupungin posse on Kolmosen pubijengi ilman minkäänlaista saumaa nousta ylöspäin.

Uudistusta perusteltiin aikoinaan ammattimaisuuden lisääntymisellä suomalaisessa jalkapallossa. Pääsarjan joukkuemäärän vähentämisellä on ollut kuitenkin päinvastaisia vaikutuksia. Liigajoukkueiden budjetit eivät ole kasvaneet, joten otteluruuhkassa jauhetaan yhtä suurilla tai jopa pienemmillä ringeillä.

Ammattimaisesti jalkapalloa pelaaville löytyy yhä vähemmän paikkoja harjoittaa ammattiaan täysipäiväisesti. Pelaajayhdistyksen legendaarinen siirtolista oli edellisenä talvena täynnä pelipaikkaa etsiviä laadukkaita pelaajia.

Myös talousperusteet ontuvat. Liiga on edelleen täynnä seuroja, joiden liikevaihto on surullisella tasolla menobudjettiin nähden. Ongelma ei ole joukkueiden määrässä, vaan se löytyy eurohulluudesta. Europaikkaa pidetään virheellisesti kaiken pelastavana Shangri-Lana, johon kannattaa pyrkiä valtavilla riskeillä. Kaasu on hirttänyt monella kiinni. Uusin esimerkki on JJK, joka pyrkii euroglooriaan pistämällä kaikki pelimerkit keskelle pöytää.

Palloliiton suuri visio on kehittää huippujalkapalloilua Suomessa ja edetä betoniseinien läpi Euroopan top-10:een. Tulisin kirjaimin lanseerattu utopistinen Visio 2020 kummittelee kaiken toiminnan taustalla. Syytä on jälleen kerran kysyä, miten huipulle päästään, jos perusta ei ole kunnossa.

Viisainta olisi pyrkiä ensin parantamaan futiksen asemaa kotimaisessa lajihierarkiassa. Vain seuroja ja juniorityötä tukemalla ja valtakunnallisesta kattavuudesta huolehtimalla on mahdollista haastaa jääkiekko koko Suomen alueella taistelussa ykköslajin paikasta. Nyt sarjojen joukkuemäärien pudottaminen on johtanut jalkapallon kiinnostavuuden pienenemiseen.

Vakiokupongilla pyöritään kotimaisten sarjojen parissa. Liigassa pelataan jo torstaina, joten lauantain kohteet ovat Ykkösen ja Kakkosen matseja.

Ykkösessä pienellä ringillä operoiva OPS kohtaa FC Hämeenlinnan kotonaan. Vieraiden alkukausi on ollut katastrofaalinen ja joukkue majailee tällä hetkellä sarjajumbona. OPS menetti edellisessä ottelussaan useita pelaajia sairastuvalle, joten Hämeenlinnalla on omat mahdollisuutensa. Kokeillaan kohteeseen rohkeasti varmaa kakkosta.

Kakkosessa kohteen 13 AC Kajaani on avannut C-lohkossa loistavasti ja johtaa sarjaa. Kajaanilaiset matkaavat HauPan vieraaksi. Kotijoukkue on kilvoittelut menestyksekkäästi jo kärkeen povattujen KPV:n ja PS Kemin kanssa. Laatua HauPa:n puolustukseen tuo AC Oulusta lainassa oleva nuorten maajoukkuemolari Juhani Pennanen. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 26.5. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 2(X), 1, 1(X), 2(X), 1(X), 1, X(2), 1(2), 1, 1, 1.

Viikon väite: HJK:n kone käynnistyi toden teolla maanantain ottelussa Honkaa vastaan. Klubi jyrää vastustamattomasti kohti mestaruutta ja homma on ratkaistu jo ennen ensimmäisiä syyssateita.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 25.5.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: