Näkemiin, herra presidentti!

Sauli Niinistö valittiin sunnuntaina ylivoimaisella äänivyöryllä tasavallan uudeksi presidentiksi. Oikeiston valta-asema täydellistyi tuloksen myötä, kun nyt myös Mäntyniemeä hallitsee kokoomuslainen isäntä. Jalkapalloihmisten näkökulmasta vaalien tuloksella oli yksi myönteinen vaikutus. Niinistön sekava aikakausi Palloliiton johdossa päättyy.

Vaikka Kurren tulkitsemassa Niinistön kannatusbiisissä puhutaankin kuuden vuoden kuuliaisuudesta uutta presidenttiä kohtaan, rehellisyyden nimissä on nostettava kissa pöydälle silloin kun siihen on tarvetta. Viimeisen kahden vuoden aikana tekemisen taso on ollut Palloliitossa valovuosien päässä tv-ohjelma Strömsön suvereenista suorittamisesta.

Kaksi ja puoli vuotta sitten hehkutus oli valtavaa. Kokeneen poliittisen vaikuttajan piti tuoda uusia suhteita ja taloudellista osaamista toimintaan. Tällä palstalla puhuttiin tuolloin messiaskompleksista ja pohdittiin, onko urheilussa lähinnä rullaluistelun saralla profiloitunut Niinistö hakemassa tehtävästä vain positiivista nostetta presidentinvaalikampanjaansa.

Nämä kysymykset osoittautuivat enemmän kuin aiheellisiksi. Niinistön visiota Palloliiton kehittämiseksi ei kuultu koskaan. Panostus tehtävään jäi muutamaan edustuspäivään kuukaudessa.

Niinistön kausi Palloliitossa oli surkeaa jatkumoa suomalaisen urheilujohtamisen epäonnistumisille. Laji-ihmisten sijasta etusijalla ovat liian usein poliittisin perustein valittavat keulakuvat. Kaikki muistavat esimerkiksi Hiihtoliiton ja Esko Ahon.

Lisenssifarssissa Palloliitto ajelehti lakimiesten nuoteilla ilman johtajaa. Muualla lajiliitot yrittävät tukea myös ongelmissa olevia seuroja parhaansa mukaan, mutta Palloliitossa erikoistuttiin laittamaan seuroja kylmäksi. On totta, että esimerkiksi Tampere Unitedissa tehtiin monta asiaa itse väärin, mutta lopullisen tappavan iskun seuralle antoi Palloliitto. Sanktioiden sijasta se poistettiin kartalta kokonaan.

Kilpapuolella Suomen Cup kituu henkitoreissaan. Tilastointijärjestelmä Palloverkko ei ole toiminut kunnolla vuoteen. Lisäksi Koko Suomen presidentin aikakaudella sarjajärjestelmää rukattiin takaisin suuntaan, joka on jo aiheuttanut usean suuren maakunnallisen keskuksen putoamisen valtakunnalliselta tasolta ulos. Näillä paikkakunnilla panostukset valuvat jatkossa muihin lajeihin.

Niinistön kaudella Palloliitosta on tullut myös kannattajiin vihamielisesti suhtautuva organisaatio. Esimerkiksi suurten overhead-lakanoiden kieltäminen oli Euroopan tasolla ennenkuulumaton ratkaisu. Irvokkuuden huipentaa se, että omassa markkinoinnissaan liitto käyttää edelleen maajoukkueen kannattajien katsomosta napattuja tifokuvia.

Ongelmia siis riittää. On toki myönnettävä, että odotukset Niinistön kaudelle olivat aivan liian utopistiset jo alkuunsa. Lajin ja kotimaisen liiton kiemurat ovat edelleen Niinistölle niin outoja, että sopii epäillä olisiko vuosikymmenkään riittänyt tuloksentekoon. Vain todellinen tekijä ja laji-ihminen voi saada tarvittavan muutoksen aikaan.

Uusi puheenjohtaja valitaan ensi lokakuussa. Edellisellä kerralla valintaprosessi oli demokratian irvikuva. Futismies Göran Enckelman toimi haastajana ja halusi käydä todellista linjakeskustelua suomalaisen jalkapalloilun tulevaisuudesta ja kehityssuunnista. Kabinettipeli oli kuitenkin kivenkovaa ja lopulta kävi niin, että Enckelmanin tukijat ”unohtivat” esittää miestä tehtävään, joten äänestystä ja linjakeskustelua ei käyty lainkaan.

Enckelman on nostettu jälleen esiin yhtenä vaihtoehtona johtotehtäviin, mutta ymmärrettävistä syistä Eerikkilän urheiluopiston rehtorina toimivan ”Encksin” suhtautuminen asiaan on nyt varauksellisempaa kuin pari vuotta sitten. ”Minua pitää kysyä puheenjohtajaksi ja lisäksi haluan että Palloliitto hakee puheenjohtajaksi nimenomaan jalkapalloihmistä”, Enckelman paalutti ehtonsa Urheilutiedon haastattelussa.

Enckelman on oikeilla jäljillä jälkimmäisessä vaatimuksessaan. Nyt on tärkeää palata perusasioiden äärelle ja valita Palloliitolle puheenjohtaja, joka on aidosti omistautunut jalkapallolle. Lisäksi valintaprosessin tulee olla läpinäkyvä ja demokraattinen. Kabinettipelin ja lasselehtisten aika on ohi.

Vakiokupongilla jatketaan totutusti Englannin sarjojen merkeissä. Kohteista ensimmäiset kuusi matsia ovat Valioliigan otteluita ja loput seitsemän Championshipin taistoja.

Liigavarmat löytyvät kohteista 4 ja 5, joten vaihtomerkkejä säästyy Chelsean ja Arsenalin ohipelaamiseen avauskohteissa.

Kohteen 5 Bolton oli syyskaudella suurissa ongelmissa, mutta peli peliltä Owen Coylen suojatit ovat parantaneet otteitaan. Nyt Trotters saa paikallisottelussa vastaansa Wiganin ja panokset ovat kovat, sillä molemmat ryhmät majailevat tällä hetkellä putoamisviivan alapuolella. Boltonin hyvä vire saa jatkoa ja kohteeseen asennetaan varma kotivoitto.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 11.2. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), X(2), 1, 1, 1, X(2), 1, 1(2), X, 1, 2, 1(X), 1(2).

Viikon väite: Kauden 2012 kovin kotimainen futisbiisi julkaistiin tällä viikolla. Se on kotkalaisen Molo Hasardin ”HK on Kotkan kansan Mooses ja johdattaa KTP:n ykköseen”. Kappaleen voi kuunnella tästä linkistä.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 10.2.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: