Lepää rauhassa, Suomen Cup

Suomen Cup on ollut tähän asti koko maan yhteinen jalkapallokilpailu. Kotimaisille jalkapalloseuroille on tarjottu mahdollisuus osallistua cupiin ympäri Suomenniemen sarjatasosta riippumatta. Mukana ovat olleet niin pienet kuin suuretkin seurat eritasoisine taitureineen.

Turnauksen arvostus on laskenut viime vuosikymmeninä, mutta cup-romantiikkaa on ollut tarjolla kaikille kiinnostuneille joukkueille. Ensimmäisillä kierroksilla on nähty usein hienoja taisteluita ja muutama maukas yllätyskin on mahtunut joka vuosi joukkoon.

Nyt nämä perinteet on toimitettu kaatopaikalle. Vanhanmallinen, perinteinen Suomen Cup kituu henkitoreissaan – eikä vähiten Palloliiton tekemien muutosten myötä. Ensimmäisten kierrosten ottelut pelataan nykyisin jo tammikuussa. Myös tänä talvena on jouduttu halleihin pelaamaan peliajaltaan typistettyjä höntsämatseja, jotka potkaistaan käyntiin viikonloppuaamuisin lehdenjaon aikaan.

Tällä palstalla pohdittiin hieman yli vuosi sitten, haluaako Palloliitto pudottaa uudistuksellaan piirisarjajoukkueet, eli Kolmosessa ja sitä alempana pelaavat ryhmät kokonaan ulos cupista. En tiedä, oliko tämä oikeasti liiton tavoite, mutta se on joka tapauksessa toteutunut.

Cupiin osallistuvien joukkueiden määrä on pudonnut lähes 150:llä kahdessa vuodessa. Esimerkiksi Pohjois-Suomen alueelta tämän vuoden cupissa on mukana enää kuusi piirisarjajoukkuetta. Kato on ollut valtava, joten koko kotimaisen jalkapalloperheen yhteinen cup-kilpailu on enää pelkkä haalea muisto. Cupin 1950-luvulla käyntiin pannut paperipatruuna Juuso Walden kääntyilee varmasti haudassaan, jos sattuu olemaan tietoinen perustamansa kilpailun nykytilasta.

Kaikesta huolimatta cup-uudistus on tuonut mukanaan myös muutamia hyviä asioita. Liigaseuroille nykyinen rytmi sopii entistä paremmin. Välierät pelataan pika-aikataulun vuoksi jo toukokuussa, joten liigakautta cup-ottelut eivät juuri häiritse.

Palloliitossa tarvitaan nyt rohkeutta. Nykymuodossaan cup ei ole enää koko jalkapalloilevan Suomen kisailu, joten liiton olisi syytä viedä aloittamansa uudistukset loppuun saakka. Nykyisellä piirisarjaseuroihin kohdistuvalla kyykytysmentaliteetilla cup jatkaa kuihtumistaan ja muuttuu entistäkin ohuemmaksi kilpailuksi.

Koko muutoksen perimmäisenä tarkoituksena näyttäisi olevan cupin voittajalle tulevan europaikan jakaminen mahdollisimman helpolla tavalla – nimenomaan liigajoukkueiden näkökulmasta. Muuta painoarvoa cupilla ei enää näytä olevan. Jos valittu suunta on tämä, koko kilpailu tulisi mitä pikimmiten vapauttaa tuskistaan. Löysässä hirressä roikottaminen ei vie mitään asiaa eteenpäin.

Johdonmukaista olisi lopettaa Suomen cup kokonaan ja laajentaa talvikaudella pelattavaa liigacupia koskemaan ainakin Ykkösen ja miksei myös laadukkaimpia Kakkosen seuroja. Turnauksen palkinnoksi voisi asettaa vapautuvan eurocup-paikan. Tämä täydentäisi ja selkeyttäisi hyvin seurojen talvikauden otteluohjelman ennen huhtikuussa käynnistyvää Veikkausliigaa. Myös sponsorointi onnistuisi tässä kuviossa paremmin.

Valitettavasti selkeät ja pitkäjänteiset linjanvedot ovat olleet tuntemattomia käsitteitä Palloliitossa, jossa vallitsee jonkinlainen pakkomielle suorittaa U-käännöksiä parin vuoden välein. Liigan sarjajärjestelmän muuttaminen kahdeksan kertaa viimeisen 14 vuoden aikana on eräs esimerkki tästä. Cupin tulevaisuus jää siis vielä arvoitukseksi.

Viikonlopun vakiokupongilla jatketaan Englannin liigataistojen merkeissä. Kierroksen varmat löytyvät kohteista 2 ja 6. Normaalisti Valioliigan kohteissa kannattaa viljellä vaihtomerkkejä suursuosikkeja vastaan, sillä vain silloin voitto kasvaa merkittäväksi täysosuman sattuessa kohdalle. Tällä kertaa ManU ja Arsenal ovat kuitenkin niin selkeitä suosikkeja omissa otteluissaan, että merkkejä ei näihin kohteisiin kannata liiemmin tuhlailla. Molempiin varma ykkönen.

Kohteen 4 Everton on puolestaan roimasti ylipelattu ottelussaan lontoolaista West Hamia vastaan. Everton esiintyi pirteästi Merseysiden derbyssä Liverpoolin vieraana, mutta myös pahnanpohjimmaisena pitkään majaillut ”Hammers” on saanut junansa hieman paremmin raiteille viime aikoina. Kohteeseen ykkösen kaveriksi risti.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 22.1. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 2(1), 1, 1(X), 1(X), 1, 1, 2, 2(X), 1, 1(2), 1, 1(X), 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 21.1.2011.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: