Saappaanheittoa Pertunmaalla

MM-turnauksen lohkovaiheen toisen kierroksen edetessä mediassa on jaksettu jauhaa kisojen apaattisesta luonteesta ja maalien vähäisestä määrästä. Myös suuren yleisön ajatuksissa huikeimmat taistot ja hyökkäyssommitelmat ovat vasta tulossa. On kuitenkin älyllisesti epärehellistä arvostella turnausta tylsyydestä. Jalkapallo sisältää pelinä tukuttain nyansseja, joista läheskään kaikki eivät liity maalintekoon ja tehottomaan sirkustemppuiluun FC Barcelonan tyyliin.

Esimerkiksi Espanja-Sveitsi -ottelun taistelu oli täynnä tapahtumia, vaikka maaleja syntyi vain yksi. Käkikellomaan fantastinen puolustustaistelu sykähdytti monessa pirtissä. Myös meillä hurrattiin Sveitsin upealle esitykselle. Vain lajista mitään tietämätön peruskeijo voi haukkua tätä ottelua tylsäksi.

Yleisön mielipiteisiin vaikuttavat eniten jalkapallosta kirjoittavat toimittajat ja otteluita selostavat henkilöt. Joidenkin suomalaisselostajien ongelmana on kaikkien kentällä tapahtuvien virheiden ja louhikkokosketusten kauhistelu. Tässä on erikoistunut muun muassa Yleisradion Antti Ennekari. Olenkin useasti vaihtanut ruotsinkielisen selostuksen puolelle Ennekarin osaamattomuuden ja negatiivisen suhtautumisen vuoksi.

En olisi uskonut, että jossain vaiheessa totean tämän ääneen: Kaipaan Hannu-Pekka ”Campione Campione” Hännisen ja Bror-Erik Walleniuksen intohimoa ja asiantuntemusta.

PS. Kautta aikojen huonoin suomalainen jalkapalloselostaja on löytynyt. Hän ei ole aikaisemmin arvostelemani Ennekari, vaan useimmiten pelitapahtumista täysin pihalla oleva, mekaaniseen tilastofaktojen selittämiseen puutuva Sammy Väisänen. Koomisia jäätymisiä sattuu joka ottelussa ja syvempi osaaminen ja into puuttuu täysin.

Ylen selostajien puolustukseksi on kuitenkin mainittava, että kyseiset heput eivät ole puhtaita futistoimittajia esimerkiksi Canal+:lla nykyään vaikuttavan legendaarisen Tuomas Virkkusen tyyliin. He selostavat myös saappaanheittoa Pertunmaalla ja muita marginaalilajeja, joten lajituntemus jää väkisinkin ohueksi. Uskon kuitenkin, että myös Väisänen ja kumppanit parantavat kisojen kuluessa. Tsempataan kimpassa.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten MM-kisablogissa 18.6.2010.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: