Palloliiton sarjauudistus syö jalkapallon kasvupotentiaalin

Tänä vuonna tuli kuluneeksi seitsemän vuotta Palloliiton edellisestä suuresta sarjaremontista. Näitä rukkauksia on suomalaisessa jalkapallossa nähty viimeisen kahden vuosikymmenen aikana samat seitsemän kappaletta, uskomatonta kyllä.

Moni kuvitteli 14 joukkueen muodon jo vakiintuneen liiton sarjoihin ja uuden pitkäjänteisyyteen pohjautuvan toimintamallin voittaneen. Toisin kävi. Nyt sarjajärjestelmää ollaan laittamassa jälleen kerran uusiksi. Kahdeksannen kerran vuoden 1993 jälkeen.

Palloliiton huippujalkapallojohtaja Petri Jakosen johtama ohjausryhmä kertoi aivan kauden kynnyksellä liigan, ykkösen ja kakkosen joukkuemäärien rajusta karsimisesta. Tieto tuli yllätyksenä kaikille Jakosen ryhmän ulkopuolisille jalkapalloihmisille. Perusteena uudistukselle on esitetty ottelumäärien lisääminen sekä yleinen tason nouseminen.

Uudistuksen ajankohta ei voisi olla huonompi. Talouslama on syönyt usean seuran talouden kuralle ja kiristyvä kilpailu tiputtaa monet lopullisesti rattailta. Liigassa ja Ykkösessä taistellaan kaudella 2011 elämästä ja kuolemasta.

Useassa seurassa pelataan jo nyt upporikasta ja rutiköyhää. Tuleva amok-juoksu ei tätä asiaa korjaa. Seuraavien vuosien aikana moni futispaatti tulee ajamaan karille. Putoaminen valtakunnalliselta tasolta merkitsee näkyvyyden romahtamista ja sponsoreiden eurohanojen vääntämistä kiinni.

Matto vedetään varsinkin monen Kakkosen seuran alta pois. Nyt Tampereen Ilveksen ja Seinäjoen Jalkapallokerhon kaltaisten seurojen pitkän tähtäimen suunnitelmista tuli hetkessä vessapaperia.

Ykkösen nousijoiden osalta tilanne on vielä – käsittämätöntä kyllä – täysin auki. Jakonen kertoi aiemmin tällä viikolla IS Veikkaajalle, että nousijoista ei ole vielä olemassa päätöstä ja vihjaili jääkiekon puolelta tutusta tasonmittauksesta, joka saattaisi tarkoittaa sitä, että Ykkösestä ei kaudella 2011 nousisi välttämättä ketään liigaan. Huhupuheet ylimpien sarjatasojen sulkemisesta ovat saaneet siis valitettavasti uutta tuulta purjeisiinsa.

Tilanne on nyt hyvin sotkuinen. Monessa seurassa ei varmastikaan tiedetä miltä pohjalta tulevaisuuden toimintaa uskaltaa ylipäätään lähteä suunnittelemaan.

Kritiikissä kyse ei ole siitä, että suomifutiksessa kaikki asiat olisivat jo nyt kunnossa. Muutoksia ja uusia kehityssuunnitelmia tarvitaan, se on selvää. Historiaa tarkastelemalla voidaan kuitenkin todeta, että sarjajärjestelmätempoilu ei ole vaikuttanut myönteisesti futiksen kehittämiseen.

Ongelma on seuroissa ja olosuhteissa. Suomessa tilanne on kärjistettynä se, että seurat ovat olemassa liittoa varten. Asiat ovat toisin esimerkiksi Ruotsissa, jossa eräs liiton tärkeimpiä tehtäviä on seurojen kokonaisvaltainen tukeminen. Myös talousasioissa. Pelimerkit on sijoitettava kentälle huippujohtajapataljoonien perustamisen ja joukkuemäärien jatkuvan sorkkimisen sijasta.

Ennen ottelumäärien lisäämistä tarvitaan panostuksia olosuhteisiin. Nyt mennään ikään kuin takapuoli edellä puuhun, kun kautta pyritään pidentämään ennen olosuhdeongelmien ratkaisemista.

Pitkäjänteinen suunnittelu, avoimuus ja seuraväen sitouttaminen päätöksiin loistavat tällä hetkellä poissaolollaan. Kentältä onkin tullut kritiikkiä uutta järjestelmää kohtaan. Tunnelmat ovat olleet samansuuntaisia myös monen kannattajan pirtissä.

Viikon vakiokuponkia värittävät Englannin sarjojen loppuratkaisut. Monella joukkueella on vielä runsaasti pelissä loppukauden otteluissaan, mutta tämänkin viikonlopun kupongilta löytyy taistoja, jossa panos ei enää päätä huimaa. Motivaatiotekijät on otettava huomioon pohdittaessa viikon riviä.

Kierroksen varmimmat merkit löytyvät kohteista 2 ja 6. Birmingham kohtaa kotonaan Hullin, jonka säilymistoiveet kokivat valtavan kolauksen Burnley-kotitappion myötä. Birmingham ottaa vahvana kotijoukkueena täyden pistepotin.

Kohteen 6 Swansea on vielä vahvasti mukana Championshipin nousukarsintataistossa ja ottaa motivoituneempana ryhmänä kotivoiton keskikastiin itsensä ankkuroineen Barnsleyn kustannuksella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 17.4. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: X(1), 1, 1(X), 1, 1(2), 1, X, 1, X(2), 1, X(2), 1(X), 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehden vakiovihjepalstalla pe 15.4.2010.

Jälkihuomautus: Vihjerivillä 4+1 oikein

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: