Uudet isännät talossa

Englantilaisessa seurajalkapalloilussa on tapahtunut suuria mullistuksia viime vuosien aikana. Futis on muuttunut 2000-luvun alussa lopullisesti työväenluokan lauantaiharrastuksesta suuren luokan bisnekseksi. Perinteiset pienet paikalliset sijoittajat ovat joutuneet väistymään, kun valioliigaseurat ovat yksi toisensa jälkeen siirtyneet ulkomaisten multimiljardöörien käsiin. Monen jalkapallofanaatikon mielestä megaluokan sijoittajien invaasio sumujen saarille on ollut pelkästään positiivinen asia. Ulkomaisen kovan rahan ja huippupelaajien myötä Valioliigasta on tullut maailman rikkain ja seuratuin jalkapallosarja. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Englannissa on noussut suuri huoli lajin tulevaisuudesta.

Seurojen omistussuhteet alkoivat todella muuttua vuonna 2003, kun venäläisoligarkki Roman Abramovitsh osti talousongelmissa kärvistelleen lontoolaisseura Chelsean. Hämäräperäisin keinoin omaisuutensa keränneen Abramovitshin rakkaus jalkapalloon näytti varsinkin seuran kannattajien leirissä aidolta, joten suuria huolia kaupan seurauksista ei esitetty. Menestystä on toki tullut. Kalliista maustaan tunnettu venäläisliikemies on pumpannut Chelseaan satoja miljoonia puntia viime vuosien aikana ja nostanut seuran pysyvästi Euroopan huipulle.

Amerikkalainen Malcolm Glazer poltti kaksi vuotta sitten 790 miljoonaa puntaa Manchester Unitedin osake-enemmistön hankkimiseen. ManU:sta on sittemmin tullut Glazerin rahantekokone, jota voidaan käyttää tarvittaessa työkaluna herran muiden bisnesten vahvistamiseksi. Aiemmin velattomalla seuralla onkin nyt niskassaan riskibisneksen myötä 600 miljoonan punnan lainataakka. Glazerin onnistuneen operaation jälkeen valioliigaseuroista ulkomaiseen omistukseen ovat siirtyneet muun muassa West Ham, Liverpool ja Manchester City.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä ulkomaalaisten saapuminen Englantiin on ollut paras asia, mitä lajille on pitkiin aikoihin tapahtunut. Suuret sijoittajat ovat pelastaneet velkaiset seurat tuholta ja tehneet Valioliigasta maailman tunnetuimman urheilubrändin. Useiden kriitikoiden mukaan uudet omistajat ovat kuitenkin kiinnostuneita ainoastaan omasta taloudellisesta menestyksestään ja maineestaan. Ketään ei aidosti kiinnosta sijoittaa englantilaisiin nuoriin pelaajiin tai ylläpitää hyviä suhteita seurojen kannattajiin. Päällisin puolin brittifutis elää kukoistuskauttaan, mutta ruohonjuuritasolla voidaan pahoin.

Kenenkään ei käy kiistäminen, että Valioliiga on karkaamassa alkuperäisen työväenluokkaisen kannattajajoukon ulottumattomiin. Lippujen hinnat ovat moninkertaistuneet viime vuosina ja monella paikallisella kannattajalla ei ole enää varaa käydä otteluissa. Jalkapallounelmia halutaan nyt tarjota pääosin ulkomaisille katsojille television maksukanavien kautta. Taloudellisesti ajatellen trendi on myönteinen. Rahaa tulee ovista ja ikkunoista uusien miljoonaluokan televisiosopimusten myötä. Kannattajille ja maajoukkueelle tuleva hyöty on kuitenkin erittäin kyseenalainen.

Englannissa jalkapallo ei ole elämän ja kuoleman kysymys. Se on jotakin vielä suurempaa: jalkapallo on kansakuntaa muovaava ja yhdistävä tekijä, jota on osuvasti kuvattu englantilaisen työväenluokan uskonnoksi. Nykytrendiä kritisoivien asiantuntijoiden mielestä uuden vuosituhannen alkuvuosien ulkomaalaisjohtoinen brittifutiksen brändäys uhkaa tätä yhteiskunnan kivijalkaa. Oli totuus sitten mikä tahansa, trendin lopulliset vaikutukset ovat nähtävissä vasta lähivuosina. Sitä ennen on varmaa, että uusia kauppoja syntyy kuin sieniä sateella. Halusivat englantilaiset tätä tai eivät.

Lauantain vakiokierros on veikkaajien kannalta harvinaisen kimurantti tapaus. Kupongilla on neljä Valioliigan ja 9 Mestaruussarjan kamppailua. Riviä kannattaa lähteä rakentamaan kolmen varman kautta. Kohteessa 3 rugbykaupungin joukkue Wigan vienee täydet kolme pistettä heikkona vierailijana tunnetun Fulhamin kustannuksella. Kuutoskohteessa Norwich on vahvoilla epätasaisesti pelanneen Crystal Palacen saapuessa vierailulle Itä-Angliaan. Vahvasti kauden avannut Charlton kelpaa kertoimien puolesta pelattavaksi kohteessa 12. Mielenkiintoinen haku on painotusten puolesta viimeisen kohteen Blackpool, joka kohtaa vieraissa Burnleyn. Kotijoukkue on kohteessa selkeästi ylipelattu. Vierasvoitto on kuitenkin alkukauden otteet huomioon ottaen hieman kaukaa haettu vaihtoehto. Liikkeelle kannattaa lähteä siis ristivarmistuksella, jolla on mahdollista pudottaa useita kuponkeja kilpailusta pois.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 15.9. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1(2), 1, 1, X(1), 1, 2, 1, 2(1), 1, 1(2), 2, X(1).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehden vakiovihjepalstalla 14.9.2007.

JK: 6+2 oikein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: